Pytanie zadałem w blogu Solarosa, ale temat przyda się wszystkim. Wrażliwość insulinowa. Jest taka zasada, ze im większy bf%, tym w diecie powinno być mało węglowodanów (low carb). Na redukcji jak schodzimy z wagą, mniejszy bf% to możemy pozwolić sobie na więcej węgli. Po sobie widzę, że przy ok 8-10%bf, jak zwiększyłem węgle (przez dłuższy czas [...]
Witam mam 173cm wzrostu i obecnie 78-77kg jestem na redukcji. I tu mam parę pytań i wątpliwości ponieważ nie wiem kiedy zakończyć redukcje i zacząć masować a chce to robić porządnie. Redukcje zakończy powinno się: -jak brzuch będzie płaski - jak się dobrze będziemy już czuć - jak BMI będzie prawidłowy - jak osiągnie się 10-12%bf I tutaj parę [...]
Jestem diabetykiem typu 1 od prawie 10 lat. Przechodząc do tematu, w skrócie, swoją wrażliwość insulinowa mogę obserwować po tym ile jednostek podaje na wymiennik weglowodanowy. I teraz pytanie... załóżmy ze w obu przypadkach bf i kaloryczność jest ta sama (przykładowo 17% i 3000 kcal)... powiedzmy że jest grudzień, masa i na 1 wymiennik [...]
Wrażliwość na insulinę ( insulin sensitivity (Si) ) pozwala zmierzyć zdolność inuliny na regulowanie metabolizmu glukozy. Osobniki z insulino-odpornością ( Insulin-resistant (IR) ) potrzebują większej ilości insuliny by utrzymać normalny poziom glukozy w krwi. W badaniu pt. : "Insulin Sensitivity Determines the Effectiveness of Dietary [...]
Problemy z gospodarka węglowodanową dotykają coraz to młodsze pokolenia. Na zbyt wysoki cukier nie uskarżają się już tylko babcie i dziadkowie. Dlaczego tak się dzieje? I czy winny temu wszystkiemu jest wszechobecny cukier? Ten nie tylko w słodyczach, ale dodawany do jogurtów, pieczywa, płatków śniadaniowych, past kanapkowych itd.? Cóż… i tak i [...]
Insulina to hormon wydzielany przez komórki B wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W [...]
[...] 20 g octu jablkowego, 40 g wody,1 lyzeczke sacharozy 2)grupa placebo Po 2 minutach spozywali poislek bogaty w weglowodany (87g) Spozycie octyu znacznie zwiekszylo wrazliwosc na insuline o 34% (w porownaniu do grupy placebo), u cukrzykow Typu2 poprawilo ten parametr o 19%. Wykazano ze spozycie octu zwieksza poposilkowa wrazliwosc na [...]
Nasycone kwasy tłuszczowe mogą osłabiać wrażliwość insulinową na podstawie dwóch mechanizmów: -krótkoterminowego związanego z pojawieniem się ich w krwiobiegu tuż po posiłku. -długoterminowego związanego z płynnością błon komórkowych. Temat jest interesujący szczególnie pod kątem diety w której tłuszcz stanowi większą część zapotrzebowania [...]
[...] cukrów prostych, aktywność fizyczna itd?' To pytania do Pana Szukaly - postaram sie podac kilka wynikow badan ktore potwierdzaja skutecznosc 0megi-3 (epa/dha) w zwiekszaniu wrazliwosci insulinowej. Nie bede pisal jak bardzo wazne w zyciu kazdego czlowieka jest spozywanie odpowiedniej ilosci 0-3,pozytywow plynacych ze stosowania 0-3 sa dzisiatki [...]
[...] -poziom glukozy we krwi spadl u A ze 148 do 119 -pole pow. pod krzywą glukozy (AUC) wynosilo 2375(A) vs 27597 (B) i dla insuliny: 2492(A) vs. 5631(B) -zwiekszyla sie wrazliwosc insulinowa 112.9(A)vs 92.2(B) -poziom trojlglicerydów spadl u grupy A -poziom HDL wzrosl u grupa A Trigonellafoenum graecum (fenugreek) seed powder improves [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
Na rynku suplementacji coraz bardziej popularną substancją, wspomagającą kontrolę gospodarki glukozy we krwi, jest berberyna. Należy ona do związków pochodzenia roślinnego klasy protoberberyn, a jej działanie biologiczne zawdzięczamy alkaloidowi izocholinowemu. Suplementy na bazie berberyny wykazują silne działanie biologiczne, niekiedy [...]
Już dawno naukowcy ustalili, iż podwyższone stężenie insuliny może świadczyć o poważnej chorobie (guz insulinowy, Zespół Cushinga, akromegalia, otyłość, nietolerancja galaktozy lub fruktozy). We wstępnej fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy (polega na podawaniu określonej ilości glukozy) wzrostem wytwarzania insuliny – [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Berberyna, czwartorzędowa sól amoniowa, należy do grupy alkaloidów, znajdująca się m.in. w korze, kłączach, korzeniach i łodygach Berberis vulgaris L. oraz wielu innych roślinach. Wykazuje zróżnicowane działanie na organizmy żywe. Jak podaje dr Różański: „Coptis obejmuje 15 gatunków i należy do rodziny jaskrowatych – Ranunculaceae Pomimo, że [...]
Człowiek nie może syntetyzować witaminy C i musi jej dostarczać z pożywieniem. Wiąże się to z brakiem oksydazy L-gulonolaktonowej utleniającej L-gulonolakton do kwasu askorbinowego. Stężenie witaminy C u większości dorosłych Amerykanów jest wystarczające, a średnio wynosi od 49 do 58 µmol / L dla mężczyzn i kobiet. Szacuje się jednak, iż [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]